Citroen C5 sai mennä. Tilalle hiukka pienempi Chevrolet Nubira. Auto vuosimallia 2005, mikä oli mallin huippuvuosi Suomen rekisteröinneissä. 177 000 km ajettu, hyvä huoltokirja, hinta tingittynä 2500 euroa. Ei paha mielestäni, ihan toimiva peli. Nyt on testailtu miten käy Nubiralta etanoli, ilman boksia.
Hyvin tuntuu käyvän. Korkeallakaan seoksella ei käyntiäänessä mitään eroa. Käynnistymisessä täytyy pumpata muutama sekunti että kone löytää oikean rytmin, mutta sen jälkeen ei havaittavissa mitään muuta eroa kuin korkeampi polttoaineen kulutus. Toisin oli Golfilla, joka myös boksin kanssa jatkoi ensimmäiset pari minuuttia ajoa röhisten ja putputtaen kuin vanha rikkinäinen kalastajapaatti.
Matkalla mökille tankatessani minulle sattui hassu juttu. Auton mittari näytti tarkalleen ¼ tankillista. Katsoin ohjekirjasta että auton tankki 60 litraa. Mainiota: Tankkaamalla 30l E85:sta ja loppu tankki täyteen 95:sta tulisi käytännölliseksi seossuhteeksi siten 50-50 normibensaa ja E85:sta. Näin ajattelin. Hieman yllätyin kun tankattuani 30l etanolibempsaa tuli lopputankki täyteen 1,5 litralla normibensaa! Ehkäpä Nubiran tankki on tosiasiassa 50 litraa ja ehkäpä kun mittari näyttää jäljellä olevan 25%, sitä onkin jäljellä edelleen 35% ? - Hyvin silti kulki ja seuraavalla tankkaamisella vielä nostin seossuhdetta hieman. En jaksanut tarkkoja prosentteja laskeskella, mutta seoksesta tuli noin 65-75% etanolia. Hyvin käy kone.
Chevrolet Nubira on amerikkalaisesta nimestä huolimatta Etelä-Korealaista valmistetta ja itse asiassa aika globaali auto. Suunnittelusta löytyy jalosukuista taustaa Porschen ja Aston Martinin insinööri Ulrech Bezin kautta. Toisaalta autoa valmistetaan edelleen sellaisissa autotekniikan mainemaissa kuten Egyptissä, Ukrainassa, Romaniassa ja Vietnamissa. Pohjat tekniseen suunnitteluun kuitenkin GM:ltä. Tietty amerikkalainen perintö saattaisi vaikuttaa korkeaan etanolisietoon?
Kaiken kaikkiaan olen tullut paljon kiinnostuneemmaksi etanolin lisäämisestä autoihin ilman boksia kuin boksin kanssa. Valtavirta autoilussa kulkee kohti täyssähköautoja, viimeisimpänä ilmoitti BMW että 10 vuoden päästä se ei enää valmista polttomoottoriautoja lainkaan. Biopolttoaineilla henkilöautoliikenteessä on vain ylimenokauden rooli.
Pidän todennäköisempänä että miljoonien litrojen etanolilisäykset henkilöautojen käyttöön saavutetaan helpommin lisäämällä etanolia boksittomien autojen tankkeihin kuin lisäämällä etanolibokseja vanhoihin autoihin.
Etanolin boksiton lisääminen voidaan tehdä kahdella eri tavalla. Yhtäältä voidaan hallinnollisesti päättää että jatkossa perusbensan etanolipitoisuutta lisätään jälleen, esim. 20%:iin. (Aiemmin 0%, sitten 5% ja nykyään 10%). Toinen vaihtoehto on että kansan keskuudessa leviää tieto edullisemmasta ja ekologisemmasta vaihtoehdosta.
Mitä tulee mahdollisiin nopeampiin moottorin kulumisiin, on hyvä samalla ottaa puheeksi auton hinta. Suomessa ajellaan yhtä hyvin 200 euron kuin 200 000 euron autoilla. Luonnollisesti kalliimmalla autolla ajavalle ei polttoaneen hinnalla ole paljoakaan merkitystä, sen sijaan auton mahdollinen takuun menetys tai moottoriremontit voivat tuntua ikäviltä ajatuksilta. Jos taas auton arvo on 200-2000 euroa, ei juuri kannata päätään vaivata mahdollisilla pitkän ajan kulumilla ja vaikutuksilla.
Suuri keskiluokka ajaa autoilla, joiden arvo likkuu 20 000 euron molemmin puolin. Tässä hintaluokassa etanolikokeiluihin lähteminen on hieman mutkikkaamman arvioinnin takana.
Vuonna 2015 voi jo kuitenkin sanoa: Jos on varaa 50 000 euron autoon, kannattaa saman tien ostaa 80 000 euron Tesla Model S tai Model X. 30 000 euron erotus tulee takaisin energiakulujen putoamisena murto-osaan. Polttomoottori laulaa joutsenlauluaan; BMW:kin on jo ilmoittanut että se lopettaa polttomoottorien valmistuksen 2025 mennessä.
Sillä väin voimme säästää rahaa ja luontoa jatkamalla etanolikokeiluja ja siirtymällä sähköiseen liikenteeseen mahdollisuuksien mukaan.