Käynnistysongelmien syy ei ollutkaan RE85:ssa, vaan vanhassa akussa. Tämä tuli ilmi kun käytin autoa viimeiseksi Sovinto ry:n ammattikoululla. Käynnistysongelmien vuoksi olin varmuuden vuoksi vaihtanut takaisin perusbensaan, mutta siihen ei nyt ilmeisesti ole tarvetta.
Seuraavaksi olisi tarkoitus testata RE85:sta Golfissani kylmillä säillä. Varmuuden vuoksi haluan kuitenkin ensin päästää tankin aika lailla tyhjilleen. Nimittäin, jos ongelmia on, on puolityhjä RE85-tankillinen helppo tankata niin että etanolin osuuden voi painaa lähelle perusbensaa. Nyt tankki on 1/3 täynnä ja 2km/viikko ajotahdilla tyhjenee tuskastuttavan hitaasti. Ehkä jos ensi viikonloppuna käydään laskettelemassa…
Toinen hyvä uutinen on tässä: Putket ja letkut olivat OK Sovinnon silmämääräisessä tarkastelussa. Aktiivinen etanolialtistuksen aika alkoi juhannuksesta, mutta on määrällisesti jäänyt kuitenkin aluksi kaavailemaani aikataulua hitaammaksi. Nyt kun käynnistysongelma on pois päiväjärjestyksestä, voisi pikkuhiljaa aloitella intensiivisempää RE85-testausta.
En ole voinut olla hymyilemättä kun olen seuraillut viimeaikaista E10-keskustelua. Valtakunnan lehtien pääuutissivuja myöten uutisoidaan pienimuotoisesta skandaalista kun ”E10-kelposia” autoja lisätään ja poistetaan listalta. – Kukaan ei vaan kysy että millä perustein autoja sinne lisäillään ja poistetaan. Valmistajan sanaan luotetaan kuin fundamentalisti pyhään kirjaansa. Eipä siinä mitään, varovaisuus on hyve.
On syytä huomioida kuitenkin todistustaakan olennainen puoli: Listalta puuttuvien autojen osalta ei ole osoitettu että E10 aiheuttaisi vaurioita. Ainoastaan on niin, että ei ole todistettu että ei aiheuta haittaa näille autoille. – Aiemmissa tälläkin sivustolla siteeratuissa tutkimuksissa, miten 85% etanolia sisältävä polttoaine vaikuttaa tavallisten autojen materiaaleihin, on useimmiten havaituissa haitoissa ollut kyse kohtalaisen lievästä kovettumisesta, pehmenemisestä, korroosiosta tai syöpymisestä.
Mitä E10:iin tulee, yli 10 vuotta vanhojen autojen kohdalla uskaltaisin väittää kyse on kuitenkin lähinnä hätävarjelun liioittelusta. En tosin tiedä, olisiko ikäluokkaa 2000-vuoden kalliimmissa autoissa jo sen verran hienostunutta elektroniikkaa, joka – olettaen perusbensiinin virtaavan suonissaan – hämääntyisi E10 hienoisesti erilaisista ominaisuuksista, mikä johtaisi epäoptimaaliseen sytytyksen säätöön? Tämä on kuitenkin eri asia kuin materiaalinen kuluminen.
E10:n etanoli on maailmanmarkkinoilta ostettavaa, etupäässä brasilialaisesta sokeriruo’osta valmistettua. Ei huonointa huonoa biopolttoaineissa, mutta ei parastakaan. St1 kertoo että heidän valmistamansa jäte-etanoli tullaan Suomessa toistaiseksi korvamerkitsemään RE85:lle. Näin siis, mikäli vanhalla bensa-autolla haluaa ajaa ekologisesti, on (R)E85 vuonna 2011 edelleenkin käytännössä ainoa vaihtoehto. St1 on luvannut laajentaa jakelua tänä vuonna, odotellaan. Polttoaineiden verot muodostuvat tämän vuoden alusta elinkaaren hiilipäästöjen, lähipäästöjen ja energiasisällön mukaan. Lievää toiveajattelua esiintyi että RE85:sen hinta olisi vuoden alusta pudonnut, vaan eipä näytä oleellisesti muuttuneen. No, kun on monopolituotteella markkinoilla, ei kustannusten muutoksia tarvitse siirtää kuluttajahintoihin.
Ekologisesti perustelluinta nykytietämyksen mukaan olisi ottaa E20 käyttöön mahdollisimman nopeasti. Aihetta on tutkittu vähän, mutta on näyttöä siitä että nykymoottoreilla 20-30% etanoliseos antaisi parhaan hyötysuhteen. (Bensiinin ja etanolin energiasisältöjä ei voi suoraviivaisesti laskea yhteen.) Samoin autovalmistajien pitäisi nyt laatia listoja E20-soveltuvista materiaaleista ja autoista. Toivon mukaan tässä voitaisiin tehdä myös empiiristä tutkimusta. Autovalmistajien intressinä on yleisesti todeta nykyisestä autokannasta että ”uudet aineet eivät käy”, koska sillä voidaan myydä lisää uusia autoja ja välttää mahdolliset korvausvaatimukset. Kuluttajien intressinä olisi kuitenkin saada tutkittua tietoa joka mahdollistaisi jo käytössä olevien autojen mahdollisimman monipuolisen käytön. Tässä olisi teknisen alan oppilaitoksilla ja autolehdillä syytä ottaa lusikat kauniisiin karvakämmeniin ja uutuuksien ihailun – ja kauhistelun – sijasta palvella kuluttajaa tarjoamalla tutkittua tietoa. Jos sitä ei ole saatavilla, tutkia voi ihan itsekin. Itse löydetyn iloa ei korvaa mikään!