Liikenneministeri Paula Risikko lupailee aiempaa edullisempaa etanoliautoilua. Mikäli ministerin lupaukset toteutuvat, jatkossa riittäisi muunnoslaitteen valmistajan antama selvitys. Tämä voi periaatteessa tarkoittaa kolmea eritasoisen vaikeaa asiaa:
a) Helpoin vaihtoehto: Boksin valmistaja antaa kirjallisen selvityksen, vakuutuksen että laite toimii hyvin tietyllä automallilla / tietyllä moottorilla. Siinä kaikki. Siitä vaan sitten tarkistamaan kyseisen valmistajan sivulta että oma auton on saanut hyväksynnän. Tokihan tämä tieto on tarkistettavissa myös katsastusasemalla.
b) Keskihelppo vaihtoehto: Boksin valmistaja tekee joko itse tai esim. katsastusasemalla päästömittaukset boksistaan tietyllä automallilla / tietyllä moottorilla. Sehän ei montaa kymppiä maksa, autothan on katsastettava joka tapauksessa ja nyt myös muutoskatsastettava. Niin että kun yksi auto on tälle muutoskatsastettu boksin valmistajan toimesta niin sehän riittää. Ei oleellista eroa edelliseen, koska jo se ensimmäinenkin auto täytyy muutoskatsastaa.
c) Edelleen hieman vaikea vaihtoehto: Boksin valmistaja joutuu tekemään 1kpl tehdastasoisia mittauksia ala VTT, 4000 euroa per automalli. Aiempaan helpotuksena siis se, että uutta mittausta ei tarvita eri moottorivaihtoehdoille ja joka kerta kun boksia vähän kehitetään.
Joka tapauksessa tästä jää vielä pois EU-taso. Periaatteessa jos auto voidaan katsastaa yhdessä EU-maassa, pitäisi vastaavan olla mahdollista myös muissa EU-maissa.
Hallituksen kausi lähenee loppuaan, saa nähdä ehtiikö uudistus toteutua tällä vaalikaudella. Kysyn asiaa Liikenne- ja viestintäministeriön Maria Rautavirralta kun näen häntä tällä viikolla muissa asioissa.
Mieltä saattaa askarruttaa: Miksi juuri nyt? Etanolimuunnosten hankaluus on ollut tiedossa jo useamman vuoden ajan. Veikkaan, että kyseessä on EU:n puolelta tullut uhkaava kehitys: Valmisteilla olevan direktiivin mukaan jäsenvaltioiden ei pitäisi suosia biojätteen polttoa. Keski-Euroopassa kun poltetaan paljon sekajätettä ja siinä ohessa myös huonosti palavaa märkää biojätettä. Suomalainen etanolin valmistus on vaan tuntematonta ja marginaalinen asia Saksalle ja Ranskalle. Niitä ei paljoa haittaa, vaikka Suomen järkevä biojätteeen jalostaminen etanoliksi ajautuisi ongelmiin.
Suomen kanta on, että biojätteestä valmistettua etanolia ei pitäisi käsittää enää biojätteeksi, vaan uudeksi valmisteeksi. Tämä on ainoa järkevä kanta, perunankuori ja etanoli ovat aika kaukana toisistaan ja välissä on paljon tekniikkaa. Yllättävä ulostulo kielii siitä, että etanoliasia on ollut ministeritasolla niin marginaalinen tähän asti ettei sille ole riittänyt aikaa ja huomiota. Vasta kun EU-direktiivi uhkaa isossa mitassa innovatiivista suomalaista teollisuutta, herätään. Toimella ministeri kohottaa Suomen profiilia asiassa ja toivon mukaan asettaa vastapuolta tapahtuneiden tosiasioiden eteen: "Meillä on täällä tällainen järjestelmä, tällaiset prosessit ja tällaiset hintamekanismit. Kaikki toimii hienosti. Ette te voi tulla tätä sotkemaan." Oli poliittisen prosessin syy mikä tahansa, hienoa ja tärkeintä on, että sitä tukea ja ymmärrystä löytyi. Näin sopivasti vaalien alla.
PS: Jätin työt julkisella sektorilla ja aloitin yrityksessä nimeltä Parkkisähkö Oy. Aiomme tuoda lämpötolpien helpon käytön julkisille parkkipaikoille. Omalta osaltaan tämä tukee myös etanoliautoilua, sillä lohkolämppärin käyttö helpottaa kylmäkäynnistystä, tuota etanoliautoilun akilleen kantapäätä. Siitä sitten lisää vähän tuonnempana…